4/28/2017

Dones ebrenques al Parlament de Catalunya en el cicle “La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país”

El Parlament de Catalunya ha celebrat aquest 25 d'abril la sessió vuitena del cicle La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país i que porta per títol, Dones al món rural i marítim, motors de progrés, en què el vi, l'oli, l'arròs i la pesca de les Terres de l'Ebre van estar representats de la mà de diverses dones ebrenques.


L'acte fou presidit per la president del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, juntament amb la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, i va acollir el testimoni de quatre dones, que estan al capdavant de les seves explotacions.


Un dels testimonis més emotiu va ser el d'Elisabeth Casanova Costes de Deltebre. Casanova de formació acadèmica patrona de litoral de la Marina Mercant, patrona de primera de pesca litoral, mecànica naval de segona classe i capitana de iots, es va presentar com "Eli la pescadora".


El seu testimoni va ser un exemple de tenacitat i passió per la seva professió però, també un exemple del masclisme i la discriminació que ha patit dins del seu propi sector. En la seva intervenció va explicar que aquests fenòmens no van ser visibles mentre va treballar a l'empresa familiar però, quan va intentar treballar fora de l'empresa se li van tancar totes les portes pel fet de ser dona.


Per aquest motiu, Elisabeth Casanova, tot buscant una sortida professional, va crear la seva pròpia empresa, sola, lluny del sector pesquer però, no lluny del mar, ja que fa rutes turístiques pel Delta amb una llanxa.


Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, dins del pla de treball del II Programa de dones del món rural i marítim, s'estan realitzant una sèrie d'actuacions dirigides a visualitzar el paper de la dona al món rural i marítim, i a la vegada encoratjar i potenciar a les dones dels diferents sectors, per a què la seva presència es faci visible en tots els àmbits, cooperatiu, sindical i empresarial. En aquest sentit, també el dia 17 de febrer es va constituir el Consell de Dones Rurals de Catalunya, presidit per la consellera Serret.