En portada

Lo Pati inaugurarà dissabte “Llots i Torbes” una exposició que posa de relleu la trajectòria artística de Mari Chordà

Lo Pati-Centre d'Art Terres de l'Ebre està muntant aquests dies la que serà l'exposició més potent de l'any i sens dubte una...

15.2.17

Vuit finalistes, quatre a títol personal i quatre entitats, opten aquest divendres al premi Sirga d'Or 2016

Reconèixer la tasca de persones i entitats envers la comarca de la Ribera d'Ebre. Amb aquest objectiu, divendres es lliura una nova edició del premi Sirga d'Or, nascut l'any 1992 i de caràcter biennal. En aquesta ocasió hi opten quatre persones i quatre entitats representatives del territori i mereixedores d'un reconeixement que organitza el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre amb el suport del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), del qual formen part com a col·laboradors els ajuntaments de Móra d'Ebre, Flix i Ascó.

Es tracta de Joan Carles Launes, Josep Casadó, Josep Sánchez Cervelló i Sònia Franquet, en l'apartat de persones; i les associacions culturals de La Cana de Flix i La Riuada de Móra d'Ebre, així com Vídeo Ascó Televisió i el Premi de Narrativa Ribera d'Ebre impulsat per l'Ajuntament de Vinebre pel que fa a col·lectius. Tots ells van ser seleccionats com a finalistes per una comissió electoral creada pel CERE i formada per entitats, administracions locals i persones representatives de la comarca. Un cop seleccionats els finalistes, els encarregats de triar els guanyadors del Sirga d'Or han estat els 400 socis del CERE, veïns de tots els pobles de la Ribera. El recompte es fa en presència de la Junta Directiva de l'entitat.

El Consell Comarcal és qui atorga el Sirga d'Or als guanyadors, un guardó on hi ha la silueta de la Ribera d'Ebre amb un nus mariner, símbol de la corda que estiraven els sirgadors riu amunt. En la categoria persona és un pin; en la d'entitat, una estatueta sobre una àgata blava que evoca el riu Ebre. Des del 2010 es lliuren en les dues categories.

Els finalistes

Aquest any els finalistes en la categoria de PERSONES són:

Joan Carles Launes, periodista i activista: nascut a Móra d'Ebre, va iniciar la seva tasca als anys 70, a Ràdio Móra d'Ebre. Amb la incorporació de l'emissora Cadena SER, l'any 1983 va ser cap dels serveis informatius, i l'any 1987 va ser nomenat delegat de Ràdio Móra d'Ebre - SER. Molt vinculat als mitjans de comunicació del territori, també va ser dinamitzador econòmic del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre del 1992 al 2010. Actualment és president de l'Associació Cultural La Riuada de Móra d'Ebre.
Josep Casadó, fundador de l'Escola d'Art de Móra la Nova: nascut a Móra la Nova l'any 1929, ha estat un apassionat de la pintura des de jove, tot i que ha treballat en llocs molt allunyats del món artístic. El 1974 va decidir formar un grup per practicar la pintura en hores lliures, iniciativa a partir de la qual va néixer l'Escola d'Art, que va dirigir durant 30 anys.
Josep Sánchez Cervelló, doctor en Història i catedràtic de la URV: nascut a Flix l'any 1958, és un apassionat de la història i, a més de doctor i catedràtic de la URV, és autor de nombrosos articles i publicacions periòdiques de la Ribera d'Ebre, així com de llibres de referència per entendre la història de la comarca i les Terres de l'Ebre.
Sònia Franquet, atleta: nascuda a Ascó el 1980, es va iniciar en l'esport del tir olímpic fa més de deu anys al Club de Tir de Flix. En els darrers anys ha assolit una bona colla d'èxits esportius a escala estatal i internacional, havent participat fins i tot als Jocs Olímpics de Pequín (2008), Londres (2012) i Rio de Janeiro (2016).

Pel que fa a les ENTITATS, les finalistes són:

Associació Cultural La Cana de Flix: l'entitat va néixer el 2001 per a la defensa, conservació i difusió del patrimoni històric i arqueològic de Flix. Gràcies a la seva tasca s'han recuperat espais com el Castell Nou carlí, un refugi antiaeri de la Guerra Civil, el Molí d'Oriol... L'associació té vocació comarcal, i des del 2011 ofereix visites guiades en què participen al voltant de 3.000 visitants anuals.
Associació Cultural La Riuada de Móra d'Ebre: l'any 1995 un grup de persones amb inquietuds culturals van crear l'associació amb la finalitat de fomentar i promocionar activitats culturals vinculades a Móra d'Ebre. L'entitat també edita una revista que ha tractat diversos temes de recerca i de recuperació del patrimoni cultural.
Vídeo Ascó Televisió: el gener de 1985 les llars d'Ascó van rebre per primer cop el senyal de les primeres emissions de la televisió local. Una iniciativa pionera que s'ha anat consolidant i ja ha arribat als més de trenta anys de trajectòria.
Premi de Narrativa Ribera d'Ebre: aquest 2016 el premi ha celebrat la seva 34a edició. A més, és el certamen més antic de les Terres de l'Ebre, un referent cultural arreu dels països catalans, i compta amb una suma de voluntats comarcals: el Consell Comarcal, el CERE i el municipi de Vinebre.

Lliurament del premi

L'acte de lliurament del premi Sirga d'Or tindrà lloc divendres 17 de febrer a les set de la tarda i al Teatre Municipal La Llanterna de Móra d'Ebre. Un esdeveniment amb el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila; la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim; i el president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), Joan Josep Duran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.