En portada

Gandesa promociona els productes de proximitat amb una mercat de quiòmetre zero

Gandesa ha inaugurat avui el IV Mercat de Productes de Proximitat Km 0 en el marc dels actes de "1319 Gandesa", que s'organitz...

10.2.17

Unió de Pagesos demana a Agricultura que inclogui els cítrics en l’Observatori Agroalimentari de Preus davant la crisi del sector


 

Unió de Pagesos va traslladar als responsables d'Agricultura, en una reunió mantinguda el 8 de febrer, la necessitat d'incloure els cítrics en els productes agraris prioritaris en l'elaboració dels preus d'interès estadístic a través de l'Observatori Agroalimentari de Preus. Per al sindicat, aquests preus reals i oficials han de permetre al sector donar transparència al mercat dels cítrics de Catalunya.

 

Pel que fa a l'actual campanya de cítrics, l'inici ha estat negatiu per al sector, entre altres qüestions per l'aplicació provisional, des del 10 d'octubre, de l'acord signat entre la Unió Europea (UE) i els països de la Comunitat per al Desenvolupament de l'Àfrica Meridional (SADC en anglès), que permet a Sudàfrica exportar taronges a la UE durant l'octubre i novembre amb un aranzel que desapareixerà en nou anys, i per l'actuació d'una part dels compradors, que promou la comercialització de les seves varietats sotmeses a royalties en detriment de les majoritàries i lliures de royalties, com la clemenules, present a tota la zona productora de les Terres de l'Ebre. Aquestes fets han provocat un començament de campanya amb falta de compres per part del comerç, compres sense preu i sense contractes.

 

Davant d'aquestes presumptes il·legalitats i indefensió per part dels productors, Unió de Pagesos va traslladar el 10 de gener una denúncia a l'Agència de Control i Informació Alimentària (AICA), depenent del Ministeri, per operacions comercials sense existència de contractes per escrit, fet que suposa l'incompliment de la Llei de la Cadena Alimentària, vigent des del 2013. La resposta de l'AICA ha estat positiva ja que ha iniciat la investigació corresponent. No obstant, Unió de Pagesos seguirà amatent en tots aquells aspectes que suposin una indefensió per a l'agricultor i un incompliment de la normativa vigent.

 

El sindicat també ha rebut resposta del comissari d'Agricultura, Phil Hogan, a l'acte reivindicatiu que va protagonitzar el sector dels cítrics agrupat a la Unió d'Unions el 16 de novembre a Barcelona, contra les concessions comercials de la Unió Europea a Sud-àfrica per la importació de taronges. Segons el comissari, el Govern estatal coneixia la proposta d'acord comercial des del 2011. El sindicat denuncia manca de transparència en aquesta qüestió, ja que el sector no va ser consultat, així com el fet que els cítrics han estat moneda de canvi a favor, suposadament, de les facilitats donades per la Unió Europea d'exportar-hi altres productes.

 

D'altra banda, el comissari d'Agricultura no ha donat una resposta contundent a Unió de Pagesos del sindicat respecte al perill greu d'entrada a la Unió Europea de plagues i malalties, com la taca negra provinent de Sud-àfrica. Cal recordar que des del 2009 fins el 2016 s'han interceptat a la UE, després de passar els controls en origen, un total de 302 enviaments de cítrics amb organismes nocius, i durant els darrers onze anys, Sud-àfrica ha estat el primer o segon exportador amb més intercepcions portuàries por motius fitosanitaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.