16.11.16

Unió de Pagesos denuncia que l’acord de la Unió Europea amb Sud-àfrica, que amplia la importació de taronges africanes sense aranzels, enfonsarà el mercat intern dels cítrics

Citricultors catalans i valencians convocats per Unió de Pagesos i la Unió de Llauradors del País Valencià han denunciat avui davant la representació de la Comissió Europea a Barcelona l'ampliació de l'acord d'importació de cítrics entre la Unió Europea i Sud-àfrica que permet que entrin cítrics africans sense aranzels just abans de la comercialització de les varietats europees. Fins ara, el període d'importació de taronges de Sud-àfrica es tancava el 15 d'octubre. A partir d'enguany, el nou acord d'associació econòmica entre la Unió Europea i els estats de l'Àfrica Meridional permet perllongar el període d'importació fins al 30 de novembre, i els aranzels aplicats del 15 d'octubre al 30 de novembre es reduiran progressivament cada any fins a la total desaparició el 2025.

Durant la protesta, els citricultors han repartit taronges i mandarines als vianants del Passeig de Gràcia per explicar que l'entrada de taronges sud-africanes just abans de la temporada dels cítrics catalans i valencians és un instrument evident dels intermediaris per pressionar els preus en origen a la baixa en perjudici dels nostres productors, pagats durant les darreres campanyes sovint sota costos de producció. Els citricultors africans utilitzen productes fitosanitaris no autoritzats a la Unió Europea. Això, juntament amb el menor cost de la mà d'obra, competeix deslleialment amb les produccions catalanes i valencianes. Així, les grans cadenes de distribució europees podran proveir-se de taronges a preus baixos just abans que comenci la comercialització de la taronja catalana i valenciana i després ja no en tindran necessitat.

 

Amb el nou acord, Sud-àfrica ampliarà en molt el volum anual de taronges que exporta al mercat europeu, ara d'entre 400.000 i 450.000 tones. La nova concessió aranzelària perjudicarà principalment els citricultors catalans i valencians, atès que l'Estat espanyol és de lluny el principal proveïdor de taronges de la Unió Europea: el 2015 va exportar al mercat europeu 1,6 milions de tones, del total de 2 milions de tones de països europeus.

 

Els citricultors adverteixen que, a més dels perjudicis econòmics de la competència deslleial d'aquestes importacions, l'augment de les importacions africanes incrementen el risc d'importar una de les principals malalties dels cítrics, la Citrus Black Spot, coneguda com la taca negra. El 2015 les autoritats europees van detectar 45 contingents de cítrics amb elements nocius, 16 dels quals amb la presència del la Guignardia citricarpa, el fong causant de la taca negra.

 

El responsable d'Organització d'Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente, el responsable nacional dels Cítrics del sindicat, Carlos Roig i el secretari general de la Unió de Llauradors, Ramon Mampel; han lliurat al director de la representació de Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears, Ferran Tarradellas, una carta adreçada al comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, i un informe que reclama un protocol de relacions amb els estats de l'Àfrica Meridional que salvaguardi els cítrics europeus. Demanen una avaluació de l'impacte econòmic i ambiental de l'acord present, l'establiment de contingents d'importació a partir d'octubre per evitar la pertorbació del mercat comunitari en el període de comercialització de les varietats europees, protocol sanitari de control de les importacions africanes per tal d'evitar que entrin malalties o plagues i inspecció europea en els ports i millorar el protocol de transport dels cítrics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.