15.11.16

Unió de Pagesos aconsegueix que el Govern rectifiqui la decisió de retallar el 20% dels ajuts agroambientals per a la ramaderia ecològica


Unió de Pagesos ha aconseguit que el Govern català rectifiqui la seva decisió de retallar el 20% dels ajuts agroambientals per a la ramaderia ecològica, després que el sindicat ho ha reclamat reiteradament i ha convocat diverses mobilitzacions amb aquest objectiu en els últims mesos. Els responsables del departament d'Agricultura han explicat avui aquesta reconsideració en el decurs de la Taula Sectorial Agrària de la Producció Agroalimentària Ecològica.

 

El sindicat havia exigit que Agricultura fes un repartiment equànime dels imports d'aquests ajuts, així com una gestió eficaç. Si s'hagués fet efectiva la retallada, a tot Catalunya la pèrdua total hagués estat de quasi 600.000 euros per a la ramaderia ecològica catalana, dels quals 300.000 provenen de fons de les administracions comunitària i estatal per fomentar el sector.

 

Unió de Pagesos també ha reclamat una modificació de la línia d'ajuts a la ramaderia ecològica del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 de cara a la convocatòria del 2017 i anys posteriors, amb l'objectiu de que les pastures sembrades plurianuals ecològiques (inferiors a cinc anys) també puguin rebre ajuts, que es permeti la superfície de pastures comunals per justificar la càrrega ramadera en agricultura ecològica, i que les mares de reposició de menys de 24 mesos també computin per a l'ajut a la ramaderia ecològica. Per al sindicat, aquestes mesures ajudarien a pal·liar l'efecte de la reducció dels ajuts a la ramaderia ecològica per l'obligació de la Comissió Europea de passar d'un sistema d'ajuts pagats per caps de bestiar a un d'ajuts pagats per superfície. El Departament ha respost que estudiaria aquesta petició.

 

D'altra banda, Agricultura segueix anunciant una reducció del 20% dels ajuts a l'agricultura ecològica, que a tot Catalunya representen 492.138 euros per a la convocatòria 2015, i que si s'acabessin aplicant es consolidarien fins el 2019, fet al qual el sindicat s'hi oposa.

 

Cal recordar que l'ajut agroambiental suposa la compensació dels costos i lucres cessants (treballs i despeses) en favor d'una major preservació del medi ambient i la biodiversitat que ja han suportat els agricultors i que hauran de continuar suportant, si no es corregeix, en els quatre anys següents.

 

Unió de Pagesos ha convocat en els últims mesos diverses mobilitzacions contra les retallades d'aquests ajuts a diferents territoris: el 26 d'agost a Ripoll (Ripollès), el 2 de setembre a Tremp (Pallars Jussà), el 9 de setembre a Amposta (Montsià), el 16 de setembre al Pont de Suert (Alta Ribagorça), el 23 de setembre a Berga (Berguedà), el 30 de setembre a la Seu d'Urgell (Alt Urgell), el 14 d'octubre a les Borges Blanques (Garrigues), el 15 d'octubre a Reus (Baix Camp), el 28 d'octubre a Falset (Priorat), i el 4 de novembre a Gandesa (Terra Alta).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.