16.11.16

Topografies Perifèriques es presenta al Barcelona Pensa que clourà amb una acció performàtica i caníbal de la Bouesia

El Festival d'Acció Poètica Bouesia, com a màquina de poesia, com a lloc de pensament i reflexió, com a discurs emancipador, també estarà present a la tercera edició del festival de filosofia Barcelona Pensa. I ho estarà per partida doble. D'una banda, es farà la primera presentació pública de Topografies Perifèriques, i per una altra, tindrà lloc una acció performàtica, que seguint la línia caníbal del festival Bouesia d'enguany, consistirà en menjar-se un mosquit del delta convertit en pastís, i que servirà com a acte de cloenda del festival de filosofia. Totes dues accions tindran lloc aquest divendres, 18 de novembre.

La presentació de Topografies es farà a les 17:00 hores a la Llibreria Altaïr de Barcelona i prendrà la forma d'una mena de cara a cara en el qual intervindran, l'artista valencià i codirector del festival Bouesia, Rafael Tormo; i el realitzador Andreu Meixide, director del Creative Commons Film Festival Barcelona. Entre els dos s'establirà un diàleg sobre la cultura com a element de resistència social, establint relació entre la idea de centre i perifèria. "En aquests moments sembla que les perifèries es multipliquen dins dels antics centres. Així mentre els centres es buiden de poder, la cultura generada en els barris, els pobles, els patis o les comunitats de veïns demostren l'existència d'espais lliures de la ferocitat capitalista, que cal preservar i potenciar", afirma Tormo.

Topografies Perifèriques és un col·lectiu de persones de les Terres de l'Ebre, vinculades en major o menor mesura al festival Bouesia, que des de l'àmbit de la cultura crítica volen ocupar un espai d'anàlisi i pensament que sembla exclòs dins l'ecosistema cultural ebrenc i que s'ha marcat com objectius fer una diagnosi de la realitat cultural de les Terres de l'Ebre per generar sinèrgies que permetin veure allò que esta dins i fora dels entorns habituals d'allò que entenem per cultura. Aquest col·lectiu també pretén ser un contrapunt a la instrumentalització constant que es fa de l'espai cultural per part de polítics i empreses de la cultura que més enllà del seu valor social sembla que sols valoren resultats efímers o econòmics.

L'acció Menjar-se la poesia que servirà de cloenda del Barcelona Pensa tindrà lloc a les 18:00 hores al Pati Manning i hi intervindrà el mateix Tormo, el també codirector del festival Bouesia, Miquel Àngel Marín, el poeta Javier Caballero i l'artista plàstic i poeta David Ymbernon. Igual com prèviament s'ha fet amb una maqueta del Delta i amb la figura de l'infrapoeta Carles Hac Mor, aquesta vegada els bouetes i el públic fagocitaran un mosquit com a símbol d'una de els zones humides més fràgils i vulnerables del país. "Viurem la transmutació del bou en mosquit en un acte que serà també filosòfic i de pensament", afirma Marín que ha volgut recuperar la màxima de Carles Hac Mor que el saber no pesa. "El mosquit tampoc i a diferència del bou vola i per això no toca de peus a terra", ha afegit.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.