28.11.16

L'Ajuntament de Tortosa desencalla les obres del pont de l'Estat, que es reprenen aquesta mateixa setmana


   

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha anunciat avui la imminent represa de les obres de rehabilitació integral del pont de l'Estat, que podrien arrencar aquest mateix dimecres si la meteorologia ho permet. L'anunci es produeix després d'un procés que Bel ha qualificat d'"atípic" i "complex", però que s'ha fet "defensant els interessos de la ciutadania i prioritzant la represa de les obres el més ràpid possible". Finalment, els treballs els farà la mateixa Unió Temporal d'Empreses (UTE) però amb Acciona assumint el lideratge de l'obra. Les negociacions s'han resolt amb un increment previst del preu final del 6,10% sobre el cost del projecte aprovat pel Ple de l'Ajuntament de Tortosa, que va ser de 1.217.500 euros.

Ferran Bel, que ha comparegut acompanyat del regidor Marià Martínez, en representació del grup d'ERC, soci de govern, i excusant l'assistència de la portaveu de CiU, Meritxell Roigé, ha informat de manera detallada totes les fases del procés, des que es va detectar la primera incidència, i de les diferents partides del modificat d'obra que ha permés desencallar el projecte. L'alcalde ha advertit que en cap de les obres impulsades pels governs municipals que ha presidit s'havia trobat una situació com aquesta, en què una de les empreses de la UTE, Bardera Obras Civiles y Marítimas,SL, que liderava la UTE amb un 80% (Acciona tenia el 20% restant), havia arribat a reclamar fins a un 60% de modificat de preu de l'obra, intentant forçar l'Ajuntament a acceptar-ho per la via de ralentitzar l'obra i generar el corresponent malestar ciutadà. Bel ha qualificat d'inadmissibles les intencions de Bardera, amb qui es van generar situacions de tensió. La situació entrà en vies de solució quan l'alcalde obre converses amb el soci minoritari de la UTE, Acciona, primer per informar-los de la situació i després per demanar-los d'estudiar com podien assumir l'obra i reprendre els treballs sense haver d'atendre a un increment de preu com el plantejat.

Durant tot aquest procés, que s'ha produït durant les últimes setmanes, Bardera s'adreça als serveis tècnics municipals per informar que tenen intenció de presentar concurs de creditors, malgrat que volen tirar l'obra endavant, afirmen que l'Ajuntament no ha pagat cap de les certificacions d'obra emeses, i, finalment, que veuen impossible tirar endavant els treballs d'acord amb el projecte actual. L'alcalde va respondre la missiva informant que el consistori havia fet dues transferències, per valor de 52 mil i 20 mil euros, que l'entitat financera de Bardera va retornar, extrem que finalment l'empresa va reconèixer. Entretant, els serveis tècnics municipals constaten que els proveïdors de Bardera no han cobrat encara. En aquest punt, convé assenyalar que els proveïdors de l'obra havien facturat a Bardera, no pas a la UTE, i era Bardera qui posteriorment facturava a la Unió Temporal d'Empreses. L'alcalde, aquí, ha volgut fer notar que més enllà de la voluntat de l'Ajuntament de reprendre l'obra al més aviat possible, sense que això tingués un sobrecost excessiu, hi havia també la necessitat de garantir que les empreses proveïdores de Bardera puguessin cobrar la feina feta, circumstància que amb l'acord assolit s'ha garantit. L'explicació a la situació que travessa Bardera i que ha repercutit en la fase inicial de l'obra del pont pot trobar-se en el fet que aquesta empresa havia estat adquirida per un grup de capital andorrà que recentment havia pres la decisió de desinvertir en països estrangers, fet que hauria provocat una desinversió "poc ordenada", amb obres inacabades en diferents països. Aquest hauria pogut ser el cas del pont de Tortosa.

L'alcalde ha volgut recordar una vegada més que en l'adjudicació de l'obra no hi va haver baixa temerària, ans al contrari, ja que l'Ajuntament va incrementar els nivells de seguretat habituals per evitar situacions com aquesta. Així, el projecte es va adjudicar a la UTE per 1.002.858 euros, amb una baixa del 12,50 per cent sobre el preu de licitació. En la Junta de Govern Local d'avui dilluns s'aprovarà una modificació del contracte d'una part del modificat d'obra per tal de poder reprendre les obres aquesta mateixa setmana. El modificat d'obra serà finalment de 248.000 euros, que amb la baixa queda en 217.600 euros, un 21,7 per cent sobre el preu d'adjudicació. D'aquests 217.600 euros, l'alcalde ha informat de les principals partides que els tècnics han valorat la necessitat d'introduir per poder tirar endavant els treballs amb garanties. Aquest és el cas del canvi del sistema d'enderroc de les lloses de formigó (53.000 euros), un model de plaques de formigó prefabricat que minimitza les vibracions; l'estació transformadora d'Endesa (28.000) que iniciada l'obra es va requerir d'una dimensió superior; els anclatges de les peces de formigó (13.000); els new jersey de formigó (11.790), requerits d'aquest material per qüestions de seguretat; una xarxa de nyion de recollida de residus de l'obra (9.297); les excavacions arqueològiques (9.000), si bé d'un interès menor; la secció de les canonades del gas (7.400); o l'ampliació de la senyalització de l'obra (5.600), a petició de la Policia Local.

L'alcalde ha incidit en el fet que l'Ajuntament ha obrat en aquesta situació sobrevinguda de manera correcta, ajustada a procediment i sense multiplicar el preu inicial de manera exponencial, "tal i com era costum en aquest ajuntament en altres temps". En cas que no s'hagués resolt el problema per aquesta via, ha recordat l'alcalde, l'obra s'hagués demorat uns mesos -sense que l'Ajuntament pogués fer res- fins que Bardera presentés concurs i el jutge es pronunciés. En conclusió, Bel ha dit que el que ha passat "és fruit del comportament erràtic d'una empresa, en cap cas imputable a l'Ajuntament", i ha volgut agrair la predisposició d'Acciona i la feina dels diferents serveis tècnis municipals.

En contraposició, l'alcalde ha carregat durament contra els portaveus dels grups municipals del PSC i de Movem, a qui ha acusat d'haver mentit a la ciutadania i d'haver buscat paralitzar l'obra. "Ni PSC ni Movem s'han dirigit en cap moment a mi o a la regidora d'Urbanisme. Però no tots els portaveus s'han comportat igual. La CUP ha obrat diferent." Bel ha afegit que Roig "ha volgut fer qüestió política d'una qüestió tècnica", "posant en dubte la decisió dels membres de la mesa de contractació", i li ha recordat "el forat d'un milió d'euros que va deixar quan dirigia l'IDECE". "Està desqualificat per gestionar recursos públics", ha reblat. En relació a la proposta de Movem de fer pas alternatiu al pont mentre durin les obres, l'alcalde ha respost que aquesta decisió significaria col·lapsar la ciutat.

Pel que fa als terminis d'execució de l'obra, l'alcalde ha manifestat que l'empresa està estudiant el calendari per valorar com optimitzar els temps, tenint en compte que s'han perdut unes setmanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.