29.11.16

Esquerra Republicana i el comitè d’empresa d’ADIF denuncien a Brussel·les la manca d’inversions ferroviàries a TarragonaEl comitè d'empresa d'ADIF a Tarragona ha visitat avui Brussel·les per denunciar, al Parlament Europeu (PE) i a la Comissió Europea (CE), la pèssima situació de la xarxa ferroviària a les comarques tarragonines, en especial al Camp de Tarragona. Els membres del comitè d'empresa han vingut acompanyats pel diputat al Congrés d'Esquerra Republicana, Jordi Salvador, la senadora, Laura Castel, convidats per l'eurodiputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras.

'La manca d'inversió d'ADIF a tot Catalunya és preocupant però a les comarques tarragonines és particularment greu. En alguns punts hi ha hagut diversos descarrilaments a causa de l'estat de les infraestructures, que és absolutament lamentable, i més tractant-se d'una zona tan sensible on hi ha quatre centrals nuclears i el polígon petroquímic', ha dit Terricabras. Per l'eurodiputat, 'això no és casual, hi ha una clara intencionalitat política al darrere perquè les promeses d'inversió gairebé no es porten a terme, ni tan sols per arreglar el que és veritablement imprescindible per garantir la seguretat de les persones'.

Per la seva part, el secretari del Sindicat Nacional Ferroviari de la UGT de Catalunya, José Bravo, ha explicat que els anys de José Luis Rodríguez Zapatero, el govern central i la Generalitat van pactar unes inversions de 4.000 milions d'euros per optimitzar la xarxa ferroviària catalana i avui encara no se n'ha executat ni el 10%. Posteriorment, es va acordar una inversió de 306 milions d'euros pel que es considerava absolutament imprescindible per garantir la seguretat, i a hores d'ara només s'ha executat el 4'2%. Bravo s'ha queixat que la plantilla d'ADIF a Catalunya necessita un miler de treballadors per afrontar les necessitats del servei, però que aquestes places no es cobreixen mentre la plantilla té una mitjana d'edat cada dia més elevada. 'Les nostres reivindicacions no només són laborals, que també, sinó que volem cridar l'atenció perquè creiem que tot allò que té a veure amb la seguretat hauria d'estar sempre en mans públiques i cada vegada s'estan privatitzant més àmbits', ha dit. 'La manca d'inversions genera moltes més incidències de les que hi hauria d'haver', ha afegit.

La senadora Laura Castel ha denunciat que la xarxa no és eficient: 'Es donen uns diners a l'Estat espanyol perquè hi hagi una xarxa ferroviària de transports eficient i no és així. Hi ha un informe del Tribunal de Comptes Europeu que ho denuncia i caldria començar a demanar responsabilitats', ha reclamat. 'El fet a Tarragona sigui el coll d'ampolla que impedeix que hi hagi el corredor del mediterrani, això genera ineficiències amb el port, ineficiències amb les petroquímica, però totes aquestes ineficiències són volgudes políticament perquè es podrien resoldre i no es fa', ha afegit.

Salvador s'ha queixat que la manca d'inversions crea greuges més enllà de la mateixa xarxa. 'Hi ha inversions milionàries que s'han deixat de fer a la planta petroquímica pel mal estat de la xarxa ferroviària. Repsol i Basf van deixar d'invertir més de 30 milions d'euros per la mala connexió amb el port', ha dit el diputat. 'No és comprensible que tot el nord de l'Àfrica tingui l'ample de via europeu i a l'Estat espanyol encara no', ha afegit Salvador.

La comitiva s'ha reunit amb eurodiputats catalans com Ernest Maragall i amb el Representant del Govern davant la UE, Amadeu Altafaj. Posteriorment amb Michael Cramer, president del Comitè de Transport i Turisme del PE, i amb dos caps d'unitat de la Direcció General de Mobilitat de la CE. 'Cal que els que ho coneixen de primera mà expliquin amb tot detall als responsables institucionals la deixadesa de l'Estat amb Catalunya i Tarragona en particular, mentre es continuen malbarant milions d'euros en línies d'alta velocitat', ha conclòs Terricabras.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.