21.11.16

El I Congrés de Dones del Baix Ebre reivindica el paper de la dona treballadora de la comarca


 

Més d'un centenar de dones d'una vintena d'associacions de la comarca han participat en el I Congrés de Dones del Baix Ebre, organitzat pel Consell Comarcal del Baix Ebre i que s'ha centrat en el paper de la dona de la comarca en el món laboral dels segles XIX i XX. Històries amb noms i cognoms de dones treballadores d'oficis molts dels quals ja desapareguts, explicades per les representants de cadascuna de les associacions participants, han emocionat l'auditori i han donat com a fruit 'Més enllà del silenci. Oficis i dones rellevants del Baix Ebre', una exposició que s'ha presentat en el congrés i que es podrà visitar a la seu del Consell Comarcal del 22 de novembre al 15 de gener.


El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu, i la consellera comarcal de Serveis a les Persones, Maria José Beltran, juntament amb l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a les Terres de l'Ebre, Carme Valls, han inaugurat el Congrés, celebrat aquest dissabte a la sala d'actes de l'Hotel Corona Tortosa.


La delegada del Consell Consultiu de les Dones del Baix Ebre i impulsora del Congrés, la doctora Rosa Queral, ha presentat la ponència titulada 'Més enllà del silenci' en què ha exposat la marginació i la discriminació laboral i salarial que han patit i que pateixen, en alguns casos encara fins avui, les dones. "La lluita de les dones per tenir el reconeixement degut és una lluita que incloc dins la lluita pels drets humans", ha remarcat Rosa Queral. Posteriorment, les representants de cada associació de dones de la comarca han anat exposant la seva aportació a l'exposició.


El president comarcal Daniel Andreu ha agraït les polítiques d'igualtat que des de l'àrea de Serveis a les Persones impulsa la consellera comarcal Maria José Beltran i ha destacat la implicació i el treball fet des de totes les associacions de dones del Baix Ebre en la celebració d'aquest congrés i en la recerca per fer realitat l'exposició 'Més enllà del silenci. Oficis i dones rellevants del Baix Ebre'.


L'exposició 'Més enllà del silenci. Oficis i dones rellevants del Baix Ebre' pretén divulgar uns treballs i oficis, alguns dels quals ja oblidats i altres mal considerats irrellevants, que formen part de la història de les dones del Baix Ebre. Aquesta exposició, de caràcter itinerant, arriba al públic gràcies al treball de camp fet per les associacions de dones de la comarca i les tècniques de l'ens comarcal que s'han entrevistat amb les protagonistes d'aquests oficis o amb els seus familiars per recopilar la informació i el material gràfic. En 20 panells expositius es mostra el resultat d'aquest interessant treball de recerca antropològica, amb fotografies antigues i descripcions d'oficis com les mineres de Benifallet, apedaçadores de xarxa de l'Ametlla de Mar, segadores d'alfals d'Aldover o les llatadores d'Alfara de Carles, els Reguers i Paüls, entre d'altres.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.