28.11.16

Documental del mes a Amposta: 'Una llar al món'L'Associació Sociocultural Tarambana d'Amposta presenta aquest mes de desembre el documental Una Llar al Món, la pel·lícula del director danès Andreas Koefoed, que es va endur el premi al millor migmetratge a la passada edició d'IDFA, la cita de l'any del documental internacional. Un film que sorprèn pel seu realisme corprenedor i que aconsegueix posar-nos a la pell dels infants que s'han vist obligats a abandonar casa seva a causa de la inseguretat de la guerra. La projecció serà el proper divendres 2 de desembre a les 21.30 h i el dissabte 3 a les 18.00 h al Casal d'Amposta. El preu de l'entrada és de 4 €.


LA HISTÒRIA


En Magomed és un nen refugiat txetxè. Des d'un racó del pati observa en silenci com els seus companys de classe es barallen per una pilota. L'Ali ve de l'Afganistan, d'on va fugir el 2008. De nit té malsons on cinc homes amb ganivets fereixen el seu pare. Ells i els seus amics passen els dies somniant en el moment en que les seves famílies obtindran el permís de residència. Mentrestant, juguen, fan manualitats i aprenen a argumentar, igual que fan els infants a qualsevol altra escola. La diferència és que ells han viscut situacions límit i conviuen amb records dolorosos. Molts d'ells, com l'Ali, en Magomed, la Heda o l'Amel han fugit de països en conflicte. Els educadors i educadores lluiten cada dia perquè aquests infants treguin el millor d'ells mateixos i tinguin les eines per construir un nou lloc en el món on sentir-se com a casa.

El passat mes de setembre UNICEF publicava un informe on es xifrava en 50 milions el número de nens que es veuen obligats a viure lluny del seu lloc d'origen, dels quals més de la meitat han fugit escapant de la violència. Entre 2005 i 2015 la xifra de nens refugiats es va duplicar i a dia d'avui s'estima una quantitat de 31 milions de menors vivint fora dels seus països d'origen, incloent 11 milions refugiats i sol·licitants d'asil. Una Llar al Món entra dins d'una de les Escoles de la Creu Roja (Lynge, Dinamarca) creades per acollir aquests infants en la seva arribada al nou país d'acollida. Un espai on 120 infants cada any aprenen el funcionament bàsic de la societat que a partir d'ara serà la seva nova llar, mentre el govern danès revisa els seus casos de sol·licitud d'asil i abans d'escolaritzar-los, si tot va bé, en un centre públic del país.

El trajecte d'una persona refugiada cap a Europa és només una part del llarg camí que ha de recórrer. Quan arriben, grans i petits, porten una motxilla plena de records traumàtics. Aquí comença una altra odissea, més emocional que física. Com es gestiona l'acollida de les persones refugiades? Cal parlar del treball psicològic i terapèutic que les persones nouvingudes necessiten, sobretot els més petits, incapaços d'expressar obertament el que senten. Que aquests nens creixin sense ràbia ni rancor mantindrà una petita escletxa d'esperança per poder construir un futur millor de cara les properes generacions.

Una Llar al Món és un film personal i delicat, creat per entendre què representa ser un nen refugiat a Europa. Un retrat respectuós dels infants que arriben a Europa després d'un llarg i dolorós viatge i dels professionals que s'aboquen amb cos i ànima a la seva acollida, tots amb un objectiu molt clar: construir per a aquestes criatures una nova llar al món.

 TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=ScbhJFxadlU

 

Entrevistes amb el director danès Andreas Koefoed contactar amb:
Ot Burgaya prensa@eldocumentaldelmes.com 93 452 46 18

 

Fitxa Tècnica

Dinamarca (2015) 58 min. VO en danès subtitulada en català

Direcció: Andreas Koefoed

Producció: Sara Stockmann

Edició: Jacob Schulsinger, Marion Tuor

Fotografia: Niels Thastum, Sophia Olsson

Música: Bo Rande

 

Premis i Festivals

Premi a Millor Migmetratge, IDFA. Països Baixos, 2016.

Nominació a Millor Documental de la Danish Film Academy. Dinamarca, 2015

Nominació a Millor Documental de la Danish Film Critics. Dinamarca, 2015


El Director

Andreas Koefoed està graduat en Direcció de Cine Documental per la National Film School of Denmark. Dirigeix documentals des de l'any 2001 i se sol centrar en històries universals sobre l'existència humana. A part de dirigir documentals també ha treballat per la revista VICE, l'agència Magnum Photos i The New York Times. Actualment exerceix de professor a la National Film School of Denmark.


Calendari de projeccions

El Documental del Mes és una iniciativa que, amb la voluntat d'apropar el documental als espectadors més enllà de les grans capitals, estrena cada mes un documental en una xarxa de més de 70 sales a tot l'estat i a Xile, en poblacions grans, mitjanes o en petits municipis arreu del territori. A continuació veureu les dates de projecció a l'estat espanyol d'El Documental del Mes d'aquest mes:


MÉS INFORMACIÓ A WWW.ELDOCUMENTALDELMES.COM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.