28.11.16

Aubà: ‘L’acord entre la Unió Europea i els Estats de l’Àfrica del Sud posa en perill la supervivència del nostre sector del cítric

El senador Miquel Aubà, acompanyat de l'alcalde d'Alcanar i president de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, Alfons Montserrat, ha presentat la moció que ha registrat a la Cambra Alta en defensa dels productors europeus de cítrics. Aubà ha afirmat que 'la signatura de l'acord econòmic entre la Unió Europea i els estats de l'Àfrica del sud posa en perill la supervivència del sector del cítric de les Terres de l'Ebre i del País Valencià'.
Segons el senador, 'l'amenaça d'aquest acord ve per dos motius: pel perill de contagi de la principal malaltia dels cítrics, anomenada taca negra, i perquè pot enfonsar econòmicament els productors de cítrics de les nostres terres'. Davant d'aquest fet, Esquerra demana que els protocols sanitaris europeus siguin més estrictes, amb noves mesures per controlar que les importacions de cítrics sud-africans i que es compleixin els requisits fitosanitaris europeus.
 
La moció també demana un control exhaustiu en l'obligatorietat de l'existència de contractes escrits de compravenda de cítrics, mesures legals perquè el volum d'importacions de cítrics sud-africans no perjudiquin la comercialització de las varietats europees, i l'aplicació de compensacions als productors per l'impacte econòmic i mediambiental que representi l'acord. Aubà ha recordat que 'abans de l'acord, es podien comercialitzar taronges sud‑africanes  lliures d'aranzels fins al 15 d'octubre, però ara s'ha ampliat el termini fins al 30 de novembre, coincidint amb els mesos de novembre i desembre, els de la màxima producció dels citricultors catalans i valencians'.
 
Això, segons el senador, genera una competència deslleial en el preu d'origen dels cítrics sud-africans que tenen uns costos de mà d'obra menors i utilitzen productes fitosanitaris que aquí no estan autoritzats, fet que també pot afectar la seguretat alimentària. Alfons Montserrat, alcalde d'Alcanar, veu aquesta nova situació amb 'moltíssima preocupació perquè hi haurà una saturació del mercat dels cítrics i, com a conseqüència, una caiguda de preus'. Montserrat ha desitjat que, 'en la mesura que es pugui, es rectifiqui l'acord perquè és un cop molt fort per al futur de la nostra citricultura'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.