12.11.16

Anton Monner serà nomenat cronista oficial de Gandesa

El divendres 11 de novembre de 2016 va tindre lloc a Gandesa l'acte de presentació del darrer llibre de l'historiador gandesà Anton Monner i Estupinyà:'Vocabulari de la Terra Alta'. Es tracta d'una voluminosa obra que recull 10.000 paraules recollides al llarg de gairebé 50 anys i aportades per centenars d'informants de la comarca. 

En el decurs de l'acte, l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha anunciat que l'autor d'aquesta obra i d'altres diversos llibres de temàtica lingüística i històrica serà proposat al ple municipal per a ser nomenat "cronista oficial de la ciutat de Gandesa". La presentació, que ha aplegat 200 persones a la sala d'actes de la Societat Unió Gandesana, ha anat a càrrec de de Josep Ramon Correal, conseller editorial adjunt al president editor del 'Diari de Tarragona', i ha comptat amb la presència i la intervenció de l'expresident de la Generalitat, Artur Mas.

Anton Monner ha recollit en el seu 'Vocabulari' paraules que encara s'usen a la comarca, altres que fins fa poc temps eren habituals i d'altres que ja s'han perdut. La major part del lèxic recollit són localismes, dialectalismes i castellanismes, però també mots relacionats amb els oficis, les eines, la natura, els topònims... 

'Vocabulari de la Terra Alta' és una obra que Monner va començar a redactar l'any 1992, a partir d'un encàrrec d'Albert Manent, si bé la tasca de recollir paraules és molt anterior, des dels anys seixanta del segle passat. Les tres darreres pàgines del volum, de 535 pàgines en total, recullen els noms de 200 persones de la comarca que Monner tenia apuntades com a informants, si bé reconeix que hi ha molts altres noms més que no va anotar i que s'han perdut.. 

El llibre inclou una bona colla d'il·lustracions de l'artista gandesana Àngels Cid i ha sigut editat pels fills d'Anton Monner a través de l'empresa Experiment Gràfic, que regenten a la capital de la Terra Alta. Es ven al preu de 20 euros.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.