14.11.16

Agricultura aprova les estratègies de desenvolupament local de pesca dels Grups d'Acció Local Pesquers de les Terres de l'Ebre i la Costa Brava


Una fotografia de barques

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha aprovat les Estratègies de desenvolupament local participatiu dels Grups d'Acció Local Pesquers (GALP) Costa Brava i Terres de l'Ebre, desenvolupades en els municipis pesquers per agents que integren els sectors de la pesca, l'aqüicultura, el turisme, els afers marítims i altres actors econòmics, i també per entitats que representen el sector social i el sector públic local.
 
Els GALP són els encarregats del disseny i la realització de les estratègies de desenvolupament local participatives (EDLP), que es duran a terme en el període 2017-2023 i que dinamitzaran una contribució pública del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) de 7,7 milions d'euros, cofinançada un 85% per la Unió Europea i un 15% per la Generalitat de Catalunya (1,15M€). Agricultura ha aprovat una bestreta de 50.000 € per a cadascun dels GALP per iniciar les accions de dinamització del territori i execució de les EDLP.
 
 
La constitució d'aquests GALP en dos territoris de Catalunya i l'aprovació de les dues estratègies de desenvolupament local per dinamitzar la seva economia i promoure la cohesió social permetran:
•     Establir un punt de trobada dels actors locals
•     Reforçar el paper del sector pesquer en l'economia local
•     Descentralitzar la presa de decisions
•     Incrementar la difusió i visibilitat internacional del territori
•     Connectar les comunitats pesqueres europees
•     Facilitar l'accés al territori d'altres fonts de finançament.
 
 
 
GALP Costa Brava
 
El Grup d'Acció Local Pesquer Costa Brava està format per 31 entitats del territori: 11 confraries de pescadors, 10 entitats del sector públic, 2 entitats del sector social i 8 entitats del sector privat. La EDLP incideix en una superfície de 359,3 quilòmetres quadrats  i comprèn els municipis pesqueres de Blanes, Cadaqués, l'Escala, Llançà, Lloret de Mar, Palamós, el Port de la Selva, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar amb una població de 171.936 habitants. La població conjunta dels onze municipis representa el 39% del conjunt de la població de les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva en el seu conjunt, i el 23,2% del conjunt de la província de Girona.
 
El GALP Costa Brava té com a missió fomentar una activitat pesquera sostenible a partir de la protecció del medi ambient i els recursos naturals, i potenciar alhora la comercialització dels productes com a pilar bàsic de la viabilitat del sector, oferir suport als agents socials i impulsar iniciatives que afegeixin valor als municipis i al territori costaner. A més, l'EDLP incidirà a augmentar la visibilitat del sector, posar en valor la seva importància, integrar-lo en el principal motor econòmic del territori, el turisme, i donar suport a les iniciatives per al manteniment, la conservació i la promoció del patrimoni històric, cultural i natural. Finalment, les iniciatives desenvolupades mitjançant l'EDLP s'encaminaran a fomentar la cohesió social, promoure la igualtat entre homes i dones i facilitar la incorporació al sector de la gent jove i les dones.
 
GALP Terres del Ebre
 
El Grup d'Acció Local Terres del Ebre (GALP-TTEE) està format per 18 entitats del territori: 5 confraries de pescadors, 4 del sector aqüícola, 5 del sector públic, 1 del sector social i 3 del sector privat. El GALP-TTEE es configura com una unitat geogràfica a l'entorn de la costa mediterrània de les Terres de l'Ebre, un dels exemples més clars de l'economia simbiòtica entre la terra i el mar que es troba a Catalunya. Es compon de 7 municipis que apleguen un total de 71.185 persones en una superfície de 509,8 quilòmetres quadrats. Aquesta zona té una forta dependència econòmica del sector primari amb molta importància de municipis mariners i amb tradició de pesca, on el turisme té un paper important vinculat en gran mesura al conjunt d'espais i recursos naturals d'una zona costanera única.
 
El GALP-TTEE té com a finalitat la qualitat, la competitivitat i la valorització del producte i la diversificació del sector pesquer i aqüícola de les Terres de l'Ebre. L'EDLP està fonamentada en la consolidació i la sostenibilitat de l'activitat del sector pesquer i aqüícola com un sector representatiu de la qualitat ambiental i de la qualitat de producte de les Terres de l'Ebre. Vol apostar decididament per l'economia blava i per la valorització de l'activitat del sector pesquer i aqüícola a partir del coneixement i la relació de la població amb l'activitat a través del turisme, la interpretació ambiental i la creació d'empreses d'activitats i serveis. L'objectiu és reforçar el caràcter diferencial de les Terres de l'Ebre centrant-se en la necessitat de promoure una imatge de marca, i destacar la singularitat de la zona en relació amb el paisatge i la qualitat del producte, els recursos propis i la indústria pesquera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.