28.10.16

Prop del 100% de les zones de bany catalanes obtenen uns alts índexs de qualitat durant l'estiu d'enguany


Platja
Platja de la Savinosa, Tarragona.
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha presentat aquest dimecres a Barcelona els resultats globals de la campanya de control de la qualitat de l'aigua de bany (252 platges i 12 zones de bany continentals) que s'han fet durant l'estiu. L'acte s'ha dirigit a tots els municipis costaners i ha servit per conèixer la visió global de l'estat de la qualitat i per informar dels fets més destacats d'aquesta temporada de bany.
 
La classificació de la qualitat de les aigües de bany es duu a terme segons els controls efectuats per l'ACA. Més del 94% de les zones de bany costaneres del litoral català, controlades per l'Agència en el període comprès entre l'1 de juny i el 18 de setembre, ha obtingut la classificació d'"excel·lent", mentre que el 5% restant ha obtingut la qualificació de "bona" i només dues zones (el 0,8%) han estat classificades de "suficients". Els controls segueixen allò establert en la Directiva 2006/7/CE i el Reial Decret 1341/2007 i s'avualuen els indicadors microbiològics d'E. Coli i Enterococs intestinals.
 

Tarragona, un 98% d'"excel·lents"
 
Si s'analitzen aquestes dades per demarcacions, Tarragona disposa de prop del 98% de zones de bany amb qualitat "excel·lent" i només el 2,4% amb qualitat "bona"; Barcelona, té més del 90% de zones amb qualitat "excel·lent", 8,5% "bona" i 1,2% qualitat "suficient", mentre que a Girona més del 95% ha estat "excel·lent", 3,4% "bona" i 1,1% "suficient".
 
Els resultats dels controls efectuats per l'ACA són molt similars als de la temporada de bany de 2015 i segueixen la tendència de les classificacions dels darrers anys amb una mitjana del 95% de zones de bany amb classificació "excel·lent" en el període 2011-2016. La petita variabilitat interanual de les classificacions està lligada a factors meteorològics com els episodis de fortes pluges que poden incidir en l'alteració puntual de la qualitat de l'aigua de bany, sobretot en els trams costaners d'elevada demografia o en zones de bany amb cursos d'aigua dolça (rius, riures o torrents).
 
La temporada de bany de 2016 s'ha caracteritzat per la bonança meteorològica i una elevada transparència de l'aigua. S'han registrat molt poques incidències de fenomens naturals motivats per escumes, mucílags o taques de fitoplàncton a l'aigua, i no s'han produït incidències en els sistemes de sanejament d'aigües residuals urbanes.
 
Zones de bany interior
 
De les 12 zones de bany interior que controla cada estiu l'ACA, 11 d'elles han obtingut la classificació d'"excel·lent", mentre que una ha obtingut la qualificació de Suficient. A diferència de l'any passat, enguany no s'ha classificat la zona de bany de la Platja d'Ogern a Bassella (piscina fluvial que rep l'aigua del riu Ribera Salada), per manca d'aigua arran d'unes obres de manteniment.
 
Per tercer any consecutiu, l'Agència Catalana de l'Aigua, amb la col·laboració del Servei Meteorològic de Catalunya, Protecció Civil , l'Institut de Ciències del Mar i els ajuntaments costaners, ha tornat a oferir durant l'estiu la informació actualitzada de prop de 300 platges catalanes. A través d'una aplicació per mòbils disponible en set idiomes, coneguda com PlatgesCat, s'ha aportat informació sobre la previsió de la qualitat de l'aigua, l'estat de la mar, la temperatura de l'aigua, la possible presència de meduses, incidències, entre d'altres.
 

80.000 consultes a PlatgesCat
 
Durant l'estiu d'enguany, l'apli PlatgesCat ha obtingut prop de 80.000 accessos, un 40% més que l'estiu de l'any passat, 66.000 d'ells a través de mòbils i tauletes i els prop de 14.000 restants a través de visualitzacions mitjançant pàgina web.
 
Tot i que des de mitjans de setembre PlatgesCat no aporta informació actualitzada sobre l'estat de les platges, l'apli continua activa perquè es pugui consultar la informació sobre les característiques de les platges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.