20.10.16

ERC denuncia que els plans de seguretat nuclear estan obsolets i demana que s’actualitzi

 
El diputat al Congrés d'ERC, Jordi Salvador, ha aprofitat la compareixença del president del Consejo de Seguridad Nuclear a la Comissió d'Indústria i Energia per expressar-li la preocupació per la seguretat dels ciutadans de les zones nuclears davant 'uns plans d'emergència nuclear obsolets'. Salvadó ha demanat 'actuacions urgents per actualitzar els plans d'emergència als nous temps, dotant-los d'uns mitjans i unes infraestructures adequades'. En aquest sentit, el diputat republicà ha preguntat al president del Consejo si sabia quan s'havia fet la darrera renovació i actualització d'aquests plans d'emergència, i en quin estat de supervisió es troben avui dia.
Salvador ha denunciat 'la deficiència de les infraestructures i els mitjans necessaris per aplicar el Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA)'. L'exemple que ha citat és la inacabada carretera entre Riba-roja d'Ebre i Almatret, prevista com a via d'evacuació cap al nord en cas d'accident a la central d'Ascó. Avui dia finalitza al pont Riba-roja d'Ebre.
 
Unes altres infraestructures assenyalades al PENTA com a vitals per concentrar i evacuar la població són les estacions de tren. Salvador ha recordat que 'els darrers anys, des d'ERC hem denunciat el tancament de totes les estacions de tren de la Ribera d'Ebre i el deficient manteniment de la via ferroviària entre Casp, Móra i Reus, fet que ha provocat diversos descarrilaments de trens'. Un altre aspecte 'vergonyós' destacat per al diputat són les telecomunicacions: 'Els municipis propers a la central d'Ascó no disposen de connexió amb fibra i tenen una deficient, i en alguns casos nul·la, cobertura de telefonia mòbil. Exigim que es doni amb urgència una cobertura'. Salvador ha demanat activar sistemes moderns d'avís a la població en cas d'emergència, superant el sistema obsolet d'utilitzar cotxes o megafonia, tal com ara preveu el PENTA. Com a exemple d'avís modern ha citat el de Japó, que utilitza enviaments massius de missatges de mòbil a la població de la zona afectada per l'emergència.
 
El diputat ha volgut recordar 'l'escandalosa actuació d'ADIF' en retirar el cablejat de la megafonia que passava per sota la via del tren de Móra la Nova, i que fa impossible que, en cas d'emergència nuclear, una part de la població del municipi ara pugui ser avisada.
 
Salvador també ha demanat el traspàs de les competències en seguretat nuclear a la Generalitat de Catalunya 'perquè és qui té la titularitat dels bombers, els Mossos d'Esquadra i els hospitals'. Per acabar, ha preguntat si la decisió d'allargar la vida útil de la central nuclear de Garoña serà un precedent per a les altres centrals i per si hi ha feta alguna estimació sobre el cost que suposarà el desmantellament i manteniment dels residus nuclears?
 
El president del Consejo de Seguridad Nuclear, Fernando Marti, després de reconèixer que no ha estat mai a  Ascó i Vandellòs, es va comprometre a visitar aquestes dues zones i conèixer de primera mà l'estat de les infraestructures incloses al PENTA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.