En portada

Curs d'enologia bàsica a Gandesa

L'Escola Agrària de Gandesa, amb la col·laboració del Celler Herència Altés de Gandesa, organitza el curs Enologia bàsica i tast de vins...

9.5.16

Unió de Pagesos demana al Departament l’establiment d’uns preus de llotja de referència per a la fruita i la delimitació de les circumscripcions econòmiques per fer front a les crisis de preus

Unió de Pagesos insistirà a demanar al Departament d'Agricultura, en la reunió de la Taula sectorial de la fruita dolça de demà, l'establiment de Mercolleida com a llotja de referència amb validesa estadística homologable a nivell europeu. L'objectiu d'aquesta mesura és forçar la Comissió Europea a aplicar mesures en cas de caigudes de preu, al no poder obviar unes dades validades a nivell comunitari. El fet que la configuració del preu de llotja sigui setmanal també afavoreix la detecció ràpida en situacions de crisi per emplaçar la Comissió Europea a actuar amb urgència. El sindicat considera que el sector ha de disposar de totes les mesures que estableix la nova Organització Comuna de Mercats (OCM): mesures excepcionals de gestió de crisi, aixecament de les normés de competència per al sector productor, prohibició d'importacions de països tercers i ús del fons de reserva de crisi a favor de la pagesia (que fins ara no s'ha fet servir).

Unió de Pagesos també reclamarà al Departament la creació de les circumscripcions econòmiques de la fruita a Catalunya per tal que, en cas d'una nova crisi de preus, només depengui del propi sector aplicar les mesures que permet el mecanisme de l'extensió de norma. Per exemple, prohibir la comercialització de fruita de qualitats inferiors (calibre i sucres), utilitzar els contractes tipus elaborats pel sector en les exportacions, acords de comercialització de fruita destinada a la indústria o acords de promoció, entre altres.

El sindicat proposarà a l'administració catalana una campanya de foment de la fruita basada en la qualitat del producte destinat al consum intern, una clara identificació en els lineals d'aquesta fruita i un suport públic, així com la introducció, en les normes de contractació dels menjadors públics, dels operadors que subministrin fruita produïda a Catalunya.

Entre la resta de mesures que proposa Unió de Pagesos a Agricultura hi ha la modificació de l'actual ordre que regula el Contracte Global d'Explotació del 2016, per tal que les explotacions agràries prioritàries no puguin quedar excloses dels ajuts a la modernització de la convocatòria d'enguany; l'increment del topall màxim de cost de plantació, actualment establert en 6.000 euros per hectàrea en plançons i 3.000 euros per hectàrea en royalties, ja que estan per sota dels costos reals d'una nova plantació de fruiters; recuperar les indemnitzacions per als afectats de foc bacterià a les comarques de Lleida, i evitar que la nova regulació de l'ús sostenible dels fitosanitaris i les noves obligacions en matèria d'higiene de la producció primària no suposin costos addicionals innecessaris al sector productor.

El sindicat també traslladarà al Departament la necessitat que s'impliqui en la defensa del sector davant l'administració estatal per aconseguir modificar l'ordre d'adequació de mòduls del Ministeri d'Hisenda de cara a la declaració de la renda del 2015, que no inclou la fruita dolça com a sector en crisi de preus; per articular un ajut d'estat per al sector i demanar més mesures a la Comissió Europea per fer front a les crisis de preus, així com l'elaboració d'un nou pla de reconversió varietal per continuar amb l'adaptació de les plantacions a les exigències del mercat.

La sectorial nacional de la fruita dolça d'Unió de Pagesos es reunirà avui per ratificar les conclusions sorgides de l'assemblea d'afiliats del sector del passat 15 d'abril.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.