En portada

Curs d'enologia bàsica a Gandesa

L'Escola Agrària de Gandesa, amb la col·laboració del Celler Herència Altés de Gandesa, organitza el curs Enologia bàsica i tast de vins...

16.5.16

La Generalitat vol declarar el Parc Natural de Montsant zona tranquil·la i de qualitat del cel nocturn


Imatge
La directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, ha presentat aquest divendres el projecte de caracterització de la qualitat acústica i lumínica dels municipis del Parc Natural de Montsant als alcaldes i representants locals de la zona. Ho ha fet a la seu del parc, a la Morera de Montsant (Priorat).
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat proposa declarar aquesta àrea com la primera protegida de Catalunya a l'entorn d'un parc natural en la preservació del cel nocturn, el silenci i la tranquil·litat. Després de tres anys de mesuraments de qualitat lumínica, els resultats evidencien que aquesta zona té una qualitat del cel molt bona, per damunt de la majoria d'altres parcs i espais naturals.
 
També se n'han mesurat els sorolls, amb uns resultats excel·lents, tant dins els nuclis habitats dels nou municipis del parc com a l'àrea que els envolta. Cap a finals d'any està previst realitzar una campanya de control de la qualitat de l'aire amb una unitat mòbil que quedarà instal·lada durant tot un mes a la Morera de Montsant.
 
Mesures correctores garantides
 
La declaració suposaria garantir les mesures correctores sobre el soroll i mesures d'eficiència energètica en noves infraestructures. A més, mantindrien la qualitat ambiental necessària per a la conservació de la fauna nocturna i les espècies migradores, reduint la presència de plagues. El manteniment i millora de les condicions garantiria l'excepcionalitat per a l'observació astronòmica del cel, de manera similar a la que es dóna al Montsec.
 
La Generalitat busca la complicitat del món local per treballar conjuntament a l'hora de crear aquesta figura de protecció. Hores d'ara, el Montsec és l'únic punt de Catalunya que disposa de la figura de punt de referència pel que fa a la protecció del medi nocturn. Això li permet que 1.600 km2 al seu voltant conservin les condicions naturals, que la ciutadania gaudeixi de la visió del cel nocturn fins i tot a ull nu, i beneficiar-se del recurs de l'observació astronòmica. El Centre d'Observació de l'Univers del Montsec, a Àger (Noguera), rep la visita d'unes 25.000 persones anuals.
 
Primer cas de doble protecció
 
Pel que fa al soroll, només existeixen algunes zones protegides a l'entorn urbà de Barcelona i una altra al Parc Natural de Collserola impulsada per l'Ajuntament del Papiol (Baix Llobregat). La del Papiol és la primera i única Zona d'especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA).
 
Si la proposta de declaració del Montsant segueix endavant, seria la única del país protegida per als dos vectors. El silenci, els sons de la natura, la foscor o la visió del firmament són valors immaterials que s'han convertit en un bé limitat que cal cuidar. Degut a la seva escassetat, s'han convertit en un recurs d'interès per a la ciutadania. Són molts els exemples que allà on s'han mantingut unes condicions acústiques i de foscor naturals, aquests valors han esdevingut un motor de  dinamització econòmica de la zona degut a l'interès que desperten.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.