3/03/2016

Les tres universitats 'ebrenques' reten homenatge a Manuel Pérez Bonfill

Avui ha tingut lloc a Tortosa un acte de reconeixement de les universitats del territori a la trajectòria acadèmica, personal i literària del professor tortosí Manuel Pérez Bonfill amb motiu del seu norantè aniversari. Les universitats amb implantació a les Terres de l'Ebre: la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Nacional d'Educació a Distància i la Universitat Oberta de Catalunya s'han aplegat per a organitzar conjuntament un acte a l'aula magna dels Campus Terres de l'Ebre de la URV.

Hi han intervingut Azael Fabregat, director del Campus Terres de l'Ebre de la URV; Ferran Bel, alcalde de l'Ajuntament de Tortosa; Josep M. Franquet, director del Centre Associat de la UNED a Tortosa, i Teresa Nielles, delegada territorial de la UOC a les Terres de l'Ebre. Els tres representants acadèmics han signat el «Manifest de reconeixement universitari a Manuel Pérez Bonfill», un document que ha sigut consensuat per les tres universitats i que ha sigut presentat per Núria Gil, directora de l'Antena Cultural Tortosa de la URV.

A la segona part de l'acte, Lluís Martín Santos, exalumne i admirador del professor Pérez Bonfill, ha efectuat la glossa de l'homenatjat mitjançant una documentada conferència en la qual ha analitzat la trajectòria literària de Pérez Bonfill i la seua actitud docent, cultural, periodística i cívica al llarg de la seua dilatada vida.

Seguidament, Pili Ibàñez ha efectuat la lectura de dos proses incloses a l'obra de Pérez Bonfill Abusos del ritual i el  Dr. Josep M. Franquet, ha recitat un poema de l'autor recollit al volum L'orgull de ser pocs.

Manuel Pérez Bonfill ha fet ús de la paraula per agrair l'homenatge i les mostres d'afecte que està rebent en el decurs dels diversos actes que des del novembre de 2015 està tirant endavant la Comissió Organitzadora de l'Any Pérez Bonfill.

La celebració de l'Any Manuel Pérez Bonfill ha propiciat este fet tan poc habitual d'aplegar les tres institucions universitàries per a homenatjar el professor, dramaturg, narrador i poeta Manuel Pérez Bonfill. Una persona que al llarg de quatre dècades es va dedicar a la docència en l'àmbit de l'ensenyament secundari a l'institut de Tortosa, actualment Institut Joaquín Bau, del qual fou catedràtic de literatura.

La seua vinculació amb la universitat va arrencar l'any 1947, quan Pérez Bonfill va anar a cursar el primer curs de filologia romànica a la Universitat Central de Barcelona. El seu pas per les aules barcelonines va ser efímer ja que la capital catalana oferia molts al·licients més enllà dels estudis a un jove tortosí ple d'inquietuds. Fou a la universitat de Múrcia, al costat del Dr. Àngel Valbuena Prat, on va llicenciar-se com a filòleg romànic i on va exercir durant dos anys com a professor universitari auxiliar, insòlitament, de filologia catalana, a Múrcia i el ple franquisme.

Però el professor Pérez Bonfill va destacar per la seua trajectòria acadèmica al degà dels instituts tortosins, on va promoure multitud d'activitats més enllà del currículum oficial. És unànime el reconeixement i la gratitud que els seus exalumnes i els seus excompanys de docència li han manifestat, un reconeixement i una gratitud que va molt més enllà de l'àmbit de l'institut, com va quedar palès el passat 29 de gener en l'acte de nomenament de Manuel Pérez Bonfill com a fill predilecte de la ciutat de Tortosa atorgat per la unanimitat del consistori de la ciutat.

L'acte de reconeixement universitari ha finalitzat amb les interpretacions musicals d'Iman Essousi, al piano, i de Pau Cardona, a la guitarra. Tots dos són alumnes actuals de l'institut Joaquín Bau.