10/22/2015

Presenten l'Any Manuel Pérez Bonfill a Tortosa

Manuel Pérez Bonfill (Tortosa, 1926), és un dels grans escriptors tortosins i catalans actuals. Xiquet de la guerra, va estrenar-se literàriament a la històrica revista "GEMINIS" als anys 1950, al costat de Gerard Vergés i Jesús Massip, tots tres Creus de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, va ser un dels col·laboradors de "La Zuda", mentre es lligava laboralment a l'Institut de Tortosa on va deixar una llarga petjada. Professor de llengua i literatura castellanes durant més de quaranta anys en aquest institut, va comptar amb desenes de deixebles i admiradors durant el seu període docent. Va realitzar una extraordinària feina teatral i va alimentar moltíssimes vocacions dramàtiques i literàries.

Manolo farà noranta anys el 2016 i l'hem volgut homenatjar com cal. L'any 1990 en motiu de la seua jubilació el claustre de professors de l'esmentat centre l'homenatjà amb l'edició del seu primer recull de contes "Amb algunes branques d'olivera", que comptà amb el pròleg del gran dramaturg tortosí Ricard Salvat. L'any 2003 el Centre de comerç l'homenatjava en el cicle dedicat a GEMINIS. L'any 2009 es va homenatjar la figura de Manolo Pérez en el seu triple vessant: com a docent, a l'institut; com a literat, a la fira Cid i Mulet de Jesús; i com a polític, a la biblioteca de Roquetes. L'any 2014, l'AMPA de l'institut i la direcció del centre promovien l'obertura de l'espai Manuel Pérez Bonfill a la biblioteca del centre. Durant aquests anys s'han publicat dos llibres biogràfics sobre la seua persona a càrrec d'Agnès Pegueroles i Xavier Garcia. Cal destacar el paper realitzat per la fira Joan Cid i Mulet, Òmnium Cultural i l'institut quant a reconeixement de la seua figura.

S'ha constituït una comissió organitzadora de l'any Manuel Pérez Bonfill formada per entitats i amics del nostre professor: Òmnium Cultural Terres de l'Ebre, Institut Joaquim Bau, AMPA Institut Joaquim Bau, Consorci de Normalització Lingüística a les Terres de l'Ebre, Biblioteca Marcel·lí Domingo,  Universitat Rovira i Virgili Campus Terres de l'Ebre i l'Associació Cultural Soldevila, en la qual també hi participen com a amics i amigues personals: Montse Castellà, Manel Ollé, Cinta Sabaté, Pili Ibáñez i Lluís Martín Santos.

S'organitzaran actes diversos des de l'octubre de 2015 fins al setembre de 2016, en diversos espais de Tortosa i en algunes altres poblacions de les Terres de l'Ebre: recitacions, teatralització, simpòsiums literaris, debats, programes de ràdio i televisió, articles de premsa i de crítica literària, etc. També s'intentarà fer alguna publicació de textos inèdits.

ACTIVITATS PROGRAMADES:

22 d'octubre, a les 18.30 hores, ala biblioteca Sebastià Juan Arbó d'Amposta, en el marc de les Jornades literàries: "Manuel Pérez Bonfill, 90 anys de lletres i catalanitat", a càrrec d'Emigdi Subirats.

5 de novembre, a les19 hores, Acte al Forn de Canonja: Recitació de poemes de Manuel Pérez Bonfill.

6 de novembre, programa televisiu Tens un racó dalt del món dedicat a Manuel Pérez.

7 de novembre, a les 19 hores, Acte al Taller Cinta Dalmau sobre la figura del Rector de Vallfogona: Explicació del poeta per part d'Enric Querol, recitació de la seua obra a càrrec de: Lluis Martin Santos, Emigdi Subirats, Enric Querol i Xavier Aragó.

11 de febrer, a les 19 hores, Acte al campus de la URV de reconeixement universitari. Glosa de la figura de Pérez Bonfill a càrrec de Manel Ollé, presidència universitats. Recitació poètica de Pili Ibáñez i Emigdi Subirats.

23 d'abril, a les 10 del matí, presentació de llibre inèdit de Pérez Bonfill a la biblioteca de l'institut.


ALTRES ACTIVITATS PREVISTES

Activitat teatral a l'abril, a càrrec de Manolita Nadal. Activitat dansa Anna Bel.

Donar el nom de la Biblioteca de Campredó a Manuel Pérez Bonfill.

Acte de reconeixement a la revista Gèminis a la biblioteca Marcel·lí Domingo.

Emissió d'un programa televisiu de Tens un racó dalt del món.

Emissió de dos programes radiofònics de Lletres Ebrenques d'Antena Caro Roquetes, i altres programes en altres emissores.

Articles sobre la figura de Manuel Pérez Bonfill a càrrec de: Lluís Martin Santos, Josep Bayerri, Xavier Garcia, Emigdi Subirats, Manel Ollé. Publicació a la premsa comarcal.

Jornada Manuel Pérez Bonfill a la Biblioteca de l'institut

Peça musical a càrrec de Montse Castellà.


COMISSIÓ ANY MANUEL PÉREZ BONFILL